Çarşamba, Ocak 03, 2007

Bayramlık kuzenler

Annem Afyon - Bolvadin'lidir. Çocukluğunda zor günler geçirmiş. 5 yaşında annesini kaybetmiş, o sırada ikisi kız biri erkek 3 kardeşlermiş. En büyükleri annemmiş. Anneannemin vefatından 5 ay sonra dedem tekrar evlenmiş. 2. eşinden de bi kızı bi oğlu olmuş. (Yani benim biri öz diğeri yarı öz olmak üzere 2 dayım ve aynı şekilde 2 de teyzem var). Ama annem 9 yaşındayken dedem de vefat etmiş. Annem ve dayım halalarının yanına Ankara'ya gitmiş -ki büyük halanın zaten 6 çocuğu varmış-, teyzemse Bolvadin'de teyzesinin yanında kalmış. Çocuk yaşta araya mesafe girince kardeşlik duygusu da pek oluşmamış. 2. eşten olan çocuklarsa anneleriyle kalmış, ama cici anneanne tekrar evlenince o kardeşlerle de bağlantı azalmış, hatta kesilmiş.
Bu postun konusu yarı üvey olan teyze ile ilgili. Bu bayramı ve yılbaşını Afyon'da o ve kızlarıyla geçirdik. Aslında konu bayram+yılbaşında ne yapalımla açıldı. Anneye sana yılbaşı hediyesi almayayım, kaplıcaya götüreyim dedim. O da seve seve kabul etti. Hem kışın kaplıcadan daha güzel ne olabilir ki!* Sonra baktık oteller pahalıya patlıyacak, Bolvadin yakınlarında belediyenin işlettiği Heybeli termal** tesisi var, ister otelde kalabiliyorsunuz, isterseniz de ev kiralayabiliyorsunuz. 5 kişilik villa tipi evlerin günlüğü 60 YTL. Üstelik evlerin içinde 3-4 kişinin rahatça sığabileceği kendine ait küçük hamamı var. O nedenle ev kiralamak daha cazip geldi. Sanırım 8-10 yıldır da Afyon'a gitmiyordum, özlemiştim vallahi. Annem, hazır gitmişken Hülya teyzenlere uğrayalım dedi, sonra plan daha da gelişti ve teyzemi ve çocuklarını da alıp tesise beraber gitmeye karar verildi. İyi de edildi. Kendisini bu güne kadar sanırım toplam 3 kez görmüştüm. Varlığından haberdardım, Afyon merkezde oturduğunu biliyordum, çocukları olduğunu da biliyordum ama sayısı ve yaşları konusunda hiç bir fikrim yoktu.

Sonuç itibariyle ben 28 yaşımda piyangodan bir teyze, bir enişte ve de 18, 16 ve 14 yaşlarında 3 tane kuzen sahibi oldum. İlk başta çocuklar da bi garipsedi ama kan çekiyor herhalde hemen kaynaştılar bizimle. 2006 benim için çok güzel bir yıldı. 2007 ye giriş de bayram gibi*** oldu :) Umarım hep böyle geçer.


* Galiba yaşlanıyorum.

** Tesis çok da mükemmel değil, fazla bir konfor beklemeyin. Bolvadinli değilseniz eğer, torpil sahibi bir kişi bulmanız iyi olur.

***3 günü termalde, bir günü de Afyon'da geçirilen 4 gün boyunca sucuk, düğülü yaprak sarma, kaymak, haşhaşlı gözleme (katmer) ve lokum ile beslenmenin sonucu alınan kilo miktarını da söylemeden geçemeyeceğim: 1,350 kg!

2 yorum:

Psychedelic dedi ki...

Afyon'a ilk gittiğimde girişte o tepeyi görüp hasta olmuştum. Nerde lan bu şehir dedikten kelli tekrar hasta oldum.

CHROMA dedi ki...

Tepenin ve kalenin görüntüsü muhteşem. Hele hava hafif sisliyken resmen bir film efekti gibi. Dümdüz şehrin ortasında aniden bitiveren kocaman bir kayalık. Hava soğuk olduğu için çıkmaya üşendik ama havaların iyi olduğu bir dönemde kesinlikle tekrar gidip kaleye çıkacağım. Kaleye tek çıkış yolu 570 basamaklı merdiveni kullanmakmış. Ama çıktıktan sonra görülen manzara bütün o yorgunluğu unutturuyormuş.